Första tanken med får var att få lite hjälp att hålla markerna öppna. Vi har en hage som är för snårig för hästarna att beta och dessutom klarade inte två hästar av att hålla allt betat i samma takt som gräset växte. En bekant skulle i samma veva avveckla sin fårgård och vi mer eller mindre fick två vita tackor från henne.

De båda tackorna hade härstamningsbevis, var MV-fria och var ren finull. Dock förhastade vi oss med köpet av bagge - och blev lurade. Förstod inte förrän det var för sent att man skulle få med härstamningsbevis och div intyg...! (Hämtade Baggen innan vi hämtade tackorna). Baggens MV-status och även härstamning var därmed okänd. Baggen, som vi döpte till "Baggis", har vi senare analyserat till att ha varit en gute-korsning.

De allra första egenuppfödda lammen på Skarsbacke var därmed korsningslamm och allihop, inklusive Baggis och en av de första tackorna, fick därför gå till slakt i december 2008. Den andra av våra två första tackor fick vi ta bort redan i augusti samma år, pga juverinflammation. 
       

<< Tillbaka